Hlavní obsah

S omezeními za covidu jsme to přehnali, přiznal německý ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karl Lauterbach, německý ministr zdravotnictví a vystudovaný lékař, označil dlouhé uzavírání škol během pandemie covidu-19 za „velkou chybu“, avšak dodal, že díky opatrnosti bylo v republice méně úmrtí.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach

Článek

Lauterbach z vládnoucí so­ciální demokracie Olafa Scholze připustil, že se příliš málo dbalo na blaho dětí. „Dlouhé uzavření škol byla velká chyba. To bylo zbytečné. Mnohé z toho, co jsme udělali, bylo správné, ale idiotské byly věci jako běhání v rouškách nebo pravidla pro pobyt venku. To se přehnalo,“ prohlásil v televizi ZDF.

Školní docházku chtěl přerušit na rok

Než se Lauterbach stal koncem roku 2021 ministrem zdravotnictví, patřil jako vlivný poslanec mezi nejhlasitější zastánce přísných uzavíracích opatření. Mezi jeho kontroverznější návrhy patřil návrh z roku 2020, aby se přinejmenším na rok pozastavila běžná školní docházka. Ještě v loni v dubnu 2022 varoval před příliš rychlým zrušením omezení s tím, že by zemi mohla zasáhnout „vražedná varianta“.

Lauterbach však jinak své výsledky obhajoval a tvrdil, že Německo díky své opatrnosti zvládlo pandemii s menším počtem úmrtí než země jako Francie a Velká Británie.

Na začátku února vydal německý institut Roberta Kocha (RKI) zprávu, podle níž už nepovažuje riziko covidu-19 za vysoké. „Ohrožení zdraví obyvatel v Německu covidem-19 je v tuto chvíli hodnoceno jako mírné,“ konstatoval. Institut zároveň nevyloučil, že se stupeň varování znovu může zvýšit, pokud to bude nutné. Nadále doporučuje, aby nakažení zůstávali doma a aby lidé v místnostech nosili roušky.

Další pokus o puč v Německu. Skupina chtěla unést ministra zdravotnictví

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám